maandag 13 februari 2023

Focus á locus 2023: Ankie Tiemensma

Ankie Tiemensma geeft een Workshop Creatief Schrijven voor jong en oud, van 8 tot 80!

Vanaf dat ik kon lezen en schrijven heb ik het fantastisch gevonden om verhalen te maken en met taal bezig te zijn. In woorden iets proberen te vangen wat bestaat of niet bestaat op zo'n manier dat de lezer het voor zich ziet is geweldig om te doen.  Ik heb vele schrijfcursussen, schrijfweken en schrijfweekends gevolgd van verschillende schrijvers en schrijfdocenten. Bij ieder heb ik weer nieuwe dingen geleerd.                                                                                      Verschillende korte verhalen en een paar gedichten van mij zijn in wat bundels met werk van verschillende schrijvers verschenen.                                              

Ik heb een kinderboek uitgegeven en wat kleine foto-gedichtenboekjes gemaakt.

Vanaf april 2016 ben ik één van de begeleiders van een schrijfclub. Daar maken we samen, aan de hand van een schrijfopdracht en uitleg daarover, teksten. Dat kunnen verhalen of gedichten zijn, korte quotes voor op een kaart of poster en nog veel meer.                                                                                               Er komen wel wat schrijftechnische onderwerpen aan bod, zoals hoe je een scène kan schrijven of een personage neerzetten. Maar het gaat vooral om het plezier van het schrijven zelf. Het is ook altijd weer bijzonder om te ontdekken hoe eenzelfde thema zoveel verschillende teksten op kan leveren. Wanneer we elkaar de verhalen voorlezen die er gemaakt zijn kan er van alles gebeuren. Soms worden we er echt door geraakt. Soms komen we bijna niet meer bij van het lachen, of roept een tekst een mooi gesprek op.

De workshop vindt plaats in de bovenruimte van Boerderij-café De Hooijmaat. Met een thema dat dicht bij de locatie ligt en door te 'schrijven in stappen' komt ieder tot een eigen verhaal. Wie wil mag het eigen verhaal aan de andere deelnemers voorlezen. Er zijn wat pennen en papier aanwezig, maar als je liever in een eigen schrift of blok schrijft en met je eigen pen kan dat natuurlijk. Met je eigen pen schrijf je meestal het fijnste. 

De workshop is op zondag 23 april van 14 tot 16 uur. Binnenlopen vanaf 13.45u. Kom op tijd! Want als we eenmaal aan het schrijven zijn, kunnen er geen mensen meer bij komen. De ruimte boven is niet rolstoeltoegankelijk.

Marius van Beeklaan 5, 6836 WD Arnhem